Nagerecht
4 personen

Chocoladepotje met sinaasappel/polentakoekjes


Koekjes

IngrediŽnten

175 g boter
175 g suiker
250 g polenta
100 g bloem
oranje schil van 2 sinaasappels, zeer fijngehakt
2 grote eieren

 

Werk de boter, suiker, de polenta en de bloem door elkaar voordat je de sinaasappelschil en de eieren erbij doet. Dek het deeg af met plastic folie en leg het een uur in de koelkast, zodat het wat steviger kan worden. Leg een groot vierkant vetvrij papier op een bakplaat en scep daar op een afstand van 5 centimeter van elkaar theelepeltjes van het deeg op. Bak de koekjes 5-6 minuten in een op 190 C/ gasovenstand 5 voorverwarmde oven tot de buitenste randjes van de koekjes goudbruin zijn. Haal de koekjes uit de oven en laat ze 15 minuten afkoelen voordat je ze eet.


Chocolade potjes

IngrediŽnten

300 ml koffieroom

200 g beste kwaliteit chocolade (70% vaste cacaobestanddelen)

2 grote eidooiers

3 eetlepels cognac

20 g boter

 

Verhit de koffieroom in een pan met dikke bodem tot hij bijna kookt. Zet de pan van het vuur, laat hem 1 minuut staan en meng dan pas de in stukjes gebroken chocolade door de room. Roer tot de chocolade gesmolten en egaal met de room gemengd is. Klop nu de eidooiers en de cognac erdoor. Laat wat afkoelen en roer dan de boter erdoor tot een smeuÔg geheel. Giet de gladde massa in kopjes of eenpersoonspotjes.

 

P.S. Het kan gebeuren dat de chocolade lijkt te schiften als je de boter erdoor mengt terwijl de chocolade nog niet voldoende is afgekoeld. Om dit te herstellen moet je het mengsel gewoon nog wat verder laten afkoelen. Klop er dan wat koude melk door tot het mengsel weer een gladde consistentie heeft.

 

Persoonlijke noot

'Het mooie van dit dessert is dat het ongelofelijk zacht, glad en rijk van smaak is. Je kunt echter, als je het iets luchtiger en meer als een mousse wilt maken, twee opgeklopte eiwitten aan het recept toevoegen voordat je het in de kopjes giet. De truc zit hem in de kleine porties, ik gebruik meestal espressokopjes, die hebben de ideale maat. Chocoladepotjes zijn perfect voor feestelijke etentjes, omdat je ze al een dag van tevoren kunt maken en goed in de koelkast kunt bewaren.' - Jamie Oliver

 

Bron: dit recept is afkomstig uit het kookboek 'The Naked Chef is terug' van Jamie Oliver