Bijgerecht
4 personen

 Duitse wittekool salade


Ingrediënten
Halve witte kool

2 flinke tl zout
1 kleine rode ui
3 el biologische witte wijn azijn
1 tl honing
3 el olijfolie
1 flinke theelepel mosterd
zwarte peper

 

Bereiding

Snijd allereerst de witte kool in hele dunne reepjes (als je een mandoline of keukenmachine hebt doe je het natuurlijk daarmee).
Doe dan de kool in een vergiet en bestrooi het met zout. Vervolgens begin je met het ‘masseren’ van de kool. Je kneedt het zout er doorheen, hierdoor wordt de kool soepel, vochtig en een beetje glanzend (het geeft smaak en maakt het makkelijker verteerbaar). Spoel dan de kool af met ruim koud water en laat het goed uitlekken.

Maak in een schaaltje de dressing door azijn, mosterd, honing en peper met elkaar los te kloppen.
Voeg vervolgens de olie toe en klop tot een mooie egale dressing.
Pel een ui, snijd deze doormidden en snijd er vervolgens flinterdunne halve ringetjes van.
Als de kool goed is uitgelekt doe je deze in een schaal en voeg je de dressing en de ui toe.
Meng het geheel goed door elkaar. Dek af en zet koel weg.

Rauwe kool is best moeilijk verteerbaar, door het eerst te zouten en soepel te maken wordt het al makkelijker verteerbaar en door het ook nog even weg te zetten met de dressing wordt dit proces nog verder doorgezet. De zuren uit de azijn zorgen er dan voor dat het makkelijker verteerbaar wordt.

Eet smakelijk!